10 x ideale sollicitatietips

Met deze sollicitatietips vergroot je de kans dat je wordt geselecteerd voor de job.

10 ultieme sollicitatietips. Ben je al een tijdje zoekende naar een leuke job? Youbahn heeft een aantal tips voor je op een rij gezet. Zo word je aangenomen.

Sterke binnenkomer

Maak oogcontact en glimlach, dit is de eerste indruk die je geeft! Zorg er tegelijkertijd voor dat je ongeveer 10 minuten vooraf aanwezig bent. Zo weet je zeker dat je sterk het sollicitatiegesprek kunt starten en niet overhaast binnenkomt.

Non-verbale communicatie is key

Non-verbale communicatie is net zo belangrijk als wat je vertelt tijdens een sollicitatie. Neem een open houding aan. Ga niet met je armen over elkaar zitten en leun vooral niet met je gezicht op je handen. Leg bijvoorbeeld je armen op tafel met gevouwen handen. Dat is een sterke open houding.

Voorkom deze sollicitatieblunder

Een grote sollicitatieblunder is slecht geïnformeerd zijn over het bedrijf. Weet wat het bedrijf doet en lees je in over de kernwaarden en de visie van het bedrijf.

Wie ben jij?

Breng voordat je een sollicitatiegesprek hebt jouw kwaliteiten in kaart. Wie ben jij en waar ben je goed in, sluit dit aan bij het bedrijf en haar wensen. Hoe kunnen jouw kwaliteiten een toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf.

Vragen

Bereid je goed voor op mogelijke vragen. Sommige vragen kunnen je overrompelen en je wilt natuurlijk niet met je mond vol tanden staan. Bereid je daarom goed voor. Lees de vacature door en schrijf op wat jij denkt dat belangrijke punten zijn.

Toon interesse

Vergeet niet vragen terug te stellen aan de interviewer. Toon interesse, anders is het net een ondervraging. Vraag bijvoorbeeld wat de interviewer voor takenpakket heeft of vraag naar zijn of haar interesses.

Fashionblunder

Je wilt geen fashionblunder maken, dit is naast een sterke binnenkomer het eerste wat opvalt. Een passende outfit voor je sollicitatiegesprek is daarom altijd een reden om je kledingkast in te duiken of om iets nieuws te shoppen. Weet je even niet goed wat het beste past. Kijk dan eens naar foto's van het team op de website of op LinkedIn.

Praat niet negatief over je vorige jobs

Negatief praten over je vorige job is onprofessioneel. Je wilt dat de interviewer een positief beeld krijgt van jou en overtuigd wordt door je kwaliteiten. Door negatief te praten over je vorige job kom je over als een zeurpiet. Houd het sollicitatiegesprek positief.

Scoor punten met geleerde lessen

Neem leerpunten uit vorige jobs mee tijdens je sollicitatiegesprek. Je hoeft niet negatief te praten over je vorige baan als je van de situaties iets positiefs geleerd hebt. Vertel dus wat je hebt ervaren en wat je hiervan hebt geleerd.

Onbeantwoorde vragen

Begrijp je de vraag niet? Vraag of de interviewer de vraag anders kan uitleggen of omschrijven. Wanneer je de vraag wel begrijpt kun je een overtuigend antwoord geven.

Deze 10 tips zullen je vast en zeker helpen om goed voorbereid een sollicitatiegesprek in te gaan. Wil je snel werk vinden bij Youbahn? Lees hier hoe je dit voor elkaar krijgt!